Piaci körkép.

Az első publikált panoráma fotóm, nem nagy szám azt gondolom, de ezt is ki kell próbálni.
 Lesz még jobb is.
Akinek esetleg nem tetszik, a többi fotó talán igen, de nem is azért készültek hogy elnyerje bárki tetszését.
Én még sosem láttam ennyire mozgalmas piacot Debrecenben, ez szombatonként figyelhető meg az FÓRUM mellett, az új vásárcsarnokban, minden van, ami szem, száj ingere, szebbnél szebb portékák, igazi hangulata van a helynek, ki kell menni, megnézni, vásárolni, aki még nem volt, ettől szebb termékeket sehol sem talál.
A panoráma fotó 4 képből áll össze, ezt  a photoshop játszik könnyedséggel összeilleszti, ha tudod a technikáját.
Igazából csak két nagyon fontos dologra kell figyelni, hogy jól sikerüljön azon túl, hogy a fotók önmagukban is jók kell hogy legyenek, nos az nem biztos, hogy itt összejött, de a végeredmény látványos.
1. hogy az első fotó utáni képben az előzőből legyen egy 20,30%-os átfedés, így tudja jól összeilleszteni a photoshop.
2. hogy  ne rögzítsen minden egyes fotón élességet a gép, hogy ezt hogy érem el?
Beállítok egy olyan mélységet, élességet az egyik képen, a látható kép első harmadán, ami mindegyikre jó lehet, pl egy F8, F11 mélységet, persze ez a helyszín fényétől is függ, hogy az idő menyi lesz, ha ezt kézből akarom kiexponálni, ezért nagyon jó, ha van állványod, és akkor az idő nem is számít annyira, nem fog bemozdulni.
Ha mindez a beállítás készen van, átkapcsolom az objektíven az AF kapcsolót manuálisra, így nem állít minden egyes képen újra élességet.
Még annyit, pontosan nem tudom megmondani, hogy hány fokos szöget zár be, de nincs meg a 180 szerintem, egy 160 fok lehet.
Azt látom, hogy ezt a fotót próbáltam teljes nagyságban bemutatni nektek, de én a beillesztés után, nem látom, hogy abban lenne, ez a fotó eredetileg egy 7 MB-os kép.
Ha valaki tudja, miért nem tudom teljes nagyságban beállítani, megköszönném.
Talán a blog beállításában kell keresgélni, vagy ebben a blogban, ez nem fog menni?










Megjegyzések

  1. Na lássuk:
    A panoráma készítéséhez a legjobb program a Panorama maker, 24 rész-képig képes összetenni a fotót.Pontosabb, precízebb program, mint a PS, hisz erre lett kifejlesztve.
    A panorámakép készítésével tisztában vagy.
    Két hibát tudok felhozni:
    1. Nem kellett volna ezt a helyszínt választanod, nem igazán alkalmas a panoráma készítésre, ebből a perspektívából főleg nem.
    2. A képkompozíciónak attól függően hogy ez nem egy kép hanem több összegezve itt is nagy jelentősége van ill. lenne. A képeden nagyon zavaró a bal oldali lépcső, nem ad hozzá a képhez, sokkal inkább elvesz belőle, zavar.
    A másik szembetűnő hiba, hogy még alul túl szűk a fotó (félbevágott emberek,stb) felül túlzottan tágas is (FELESLEGES zavaró elemekkel teli a felső rész, pl. lámpák, tetőszerkezet)
    Ezekre figyelni kellene a jövőben, mármint a helyes, adott perspektívából a lehető legjobb, legharmónikusabb képkompozíció elkészítésére. Hangsúlyozom, figyelj rájuk, javítsd őket, ne megmagyarázd a következő válaszodban. Hidd el, ha ezt megfogadod úgy fogsz fejlődni.
    üdv,szép estét

    VálaszTörlés
  2. névtelen igencsak alapos precíz ember lehet, de első próbának ismerkedésnek a technikával sztem megeteszi, így van a leíráshoz egy példa is
    annyiban mondjuk igaza van, hogy a helyszín nem a legjobb mivel túlságosan változó, és ilyen gyorsan nem fotózod "körbe" :o)

    amúgy jó hely ez a piac, tetszik a sok élénkszínű gyümölcs mindenhol, a helyválsztás "sima" fotózásra mindenképp jeles :o)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése