Birsalmasajt

A tárgyfotókat (étel) a legritkább esetben szabad így fotózni, felülről és nagy mélységélességgel, talán csak ha szakácskönyvbe készítik, hogy jól látszódjon, miről is van szó, hogy néz ki a végeredmény.
A kis mélységélesség a művészibb megjelenítési módja az ilyen jellegű fotóknak..
Itt is csupán meg szeretném mutatni, a házi birsalmasajtot és amiből készül, szüleim készítették.
Gusztusos, finom, lehet díszíteni dióval mint itt is látható, vagy egyéb finomságokkal még.
Állítólag nagyon jó savlekötő hatása is van.
Ráadásként még egy süti is, hangsúlyozom, itt sem a művészi  megjelenítés volt a célom.
Abban az esetben kis mélységélességgel fotóztam volna, a sütemény sarkát helyeztem volna előtérbe, és úgy, hogy a tetejéből is látszódjon  valami.
Hogy az okoskodó megjegyzéseket elkerüljem, ki is szelektálhatnám, de nem teszem.




Megjegyzések

  1. Hmmm, biztos finom a birsalmasajt! :-)
    Az első kép tetszik leginkább.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is az első jön be mint fotó, de az alatta levő ami kicsit jobb, technikai szempontból, de az nem sikerült jól:)
    Nagyon finom és édes, ez neked való Lacikám:)

    VálaszTörlés
  3. naaagyon gusztaaa :o)
    sztem jó képek lettek

    VálaszTörlés
  4. Na újra itt vagyok:)
    Megpróbálok picit segíteni, adni 1-2 hasznos tanácsot.Nézzük ezeket a képeket.
    A fotók elemzése előtt leírnám, véleményem független lesz a képeid előtti "magyarázkodástól".
    Az soha senkit sem fog érdekelni, hogy hogyan kellENE könyv szerint megfotózni egy témát, a lényeg mindig az lesz, TE mit alkottál, mit hoztál ki az adott témából. Ha elhinném a képek előtti "én meg tudom csinálni így és úgy magyarázkodást" a látott képek alapján így is úgy is arra a következtetésre jutok, hogy ez sajnos nem igaz.Hogy miért?- mert ha meg tudnád csinálni véleményem szerint nem ilyen képeket készítenél.
    Ezzel amit írtam nem megbántani szeretnélek, hidd el. Egy a fontos. Az ÉPÍTŐ kritikát sohase tagadd meg, mert anélkül nem fogsz fejlődni SEMMIT SEM. Ha valaki azt mondja a képeidre "ezek nem sikerültek jól" , de segít, hogy hogyan tudnád őket jobbá tenni azt ne küldd el a francba, és vágd be a "durci kisgyerek" viselkedést, hanem gondold át, fogadd meg, hidd el, megéri.
    A fotózz.hu-n lévő tagok egyáltalán nem önteltek stb. aminek nevezted őket. Az ő véleményük a fontos, hisz ők nem a barátaid, nem pajtások. Egyet fogadj még meg. SOHASE építs a barátok véleményére, hisz ők elfogultak, és egyébként sem bántanának meg téged valós véleményükkel. Adni mindig az idegen véleményére szabad, hisz neki úgymond nincs mit vesztenie,elfogulatlan és nem áll érdekében a képedet alap nélkül dícsérni.Megtaláltam itt a blogon a sirályos képedet. Tényleg nem érdemel többet, mint 2 pont. Elmondom miért. Te azt gondolod, hogy ez egy szuper fotó. Oké, magadhoz képest lehet az, neked eddig ez mondjuk a legsikeresebb, legjobban készült madárfotód. De hidd el, nagyon messze áll azoktól a képektől, amiket más fotósok készítettek erről az adott témáról. Sem a technikai felszerelés (objektív) nem megfelelő-ami nem a te hibád persze- sem a kép maga. Sem a kompozíció,stb. Nézz meg a fotózzon más madárfotókat, és azokhoz mérd a sajátod. Hidd el, te is képes vagy ennél sokkalta jobb képet készíteni.Sokkalta...
    Na nézzük ezeket a képeket.
    Kezdeném azzal, hogy mindhárom kép előnytelen kompozíciót mutat. A középső a legjobb, de az is egy más perspektívából közelebbi nézetből több lenne. ...folytatom...!

    VálaszTörlés
  5. SZÍNEK:
    A legszembetűnőbb hiba, hogy a színek nagyon messze állnak a természetestől. A géped fénymérőjét becsapta az, hogy meleg fényeknél napsütésben, de ezzel együtt árnyékban, hideg fényeknél fotóztad a témát.A fehér abrosz és tányér színe ciánba megy át, a sajt és az alma pedig túl sárga.
    FÉNYMÉRÉS:
    Az első képen az almán számos kiégett terület figyelhető meg. Ezt vagy helyes fényméréssel, vagy rawban fotózva tudod javítani
    KOMPOZÍCIÓ:
    Felülről soha nem fotózunk ételt, ha szakácskönybe készül sem. Nézzél meg pár szakácskönyvet, ilyen perspektívából fotózott képet mint a tiéd nem fogsz találni. Ételfotózásra nincs általános szabály a perspektívában, de annyit tudni kell, hogy felülről, azaz így nem fotózunk. Vagy ha mégis igen, akkor nem csodálkozunk, ha a végeredmény gyenge lesz...
    Az ételeket nem hobbiból, hanem azért fotózzuk, hogy kívánatosan, ínycsiklandóan mutassuk be őket.Ez itt nagyon nem sikerült. Meg kell keresni azt a beállítást, ahonnan a legjobb expozíciót lehet elkészíteni. Ehhez persze sok gyakorlás kell, és ahhoz, hogy ráálljon a szemed és az agyad az effajta gondolkodásra, meglátásra...
    Közelebb kellett volna menned a témához, mert így ezek is afféle "kósza kattintásként" hatnak. Ezeket így BÁRKI egy BÁRMILYEN ULTRAKOMPAKT géppel bármikor el tudja készíteni ebben a formában. Nincs szükség hozzá 200.000. Ft-os gépre, sem 50.000 Ft-os objektívre. Ebben a formában ez így kevéske,hidd el.
    Sorolhatnám még itt a hibákat, de kíváncsi leszek a válaszodra, s majd mérlegelek, hogy segítsek-e a továbbiakban neked. Remélem megérted, hogy ezeket tudomásul kell venned, ha fejlődni akarsz.
    A süteményes kép röviden:
    Kompozíció semmitmondó a téma középreszerkesztett!!!-ezt ebben a formában a totálkezdők szokták.A süti "csúnyán" van levágva, ez már maga negatív. A perspektíva sem a megfelelő. A megvilágítás kevés, a fotó alexpós. Tárgy és ételfotónál a megvilágítás az egyik legfontosabb amire ügyelni kell. Ki kell vele emelni az adott tárgy vagy süti textúráját, méghozzá úgy, hogy az adott tárgy vagy étel minden részlete tökéletesen jól látszódjon a képeden.
    Végezetül néhány JÓ ételfotó linkje.
    Nézd meg őket, hasonlítsd össze őket a sajátoddal.
    Magyarázkodás helyett pedig gondold át mit csinálsz rosszul, mit kellene máshogy csinálnod, hogy te is hasonló igényes fotót készíthess!
    Ha Te most ezekt a képeket felraknád a fotozz.hu-ra nemhogy 2-est, de 1-est kapnál rájuk. Hogy miért? Nézd meg ezeketa képeket, és gondold át, ezek miért kaptak csupa 5-öst, és Te miért kapnál 1-est...
    http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=216253
    http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=217223
    http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=219183
    Várom a válaszodat!
    üdv,szép fényeket kívánok addig is!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Nem haragszom, dehogy, de feltételeznem kell, nem tudsz olvasni, a képek fölött pontosan leírom, hogy nem a művészi megjelenítés volt a célom, ott egyszerűen nem voltak adottak a feltételek, sem időm, sem más, hogy kicsit jobb felvétel készítsek, ha nincs időm, kedven sincs belefogni, hogy jobb legyen, márpedig ide idő kell, amiket becsatoltál fotókat, nyilvánvalóan nem csak egy elkattintott fotó, és nagyon össze kellene szedni gyatra tudásomat, hogy csak hasonlót is csináljak, sem fénytechnikám nincs hozzá, stb. Van egy vacak csináld magad tárgysátor, de akkor sincs fénytechnikám hozzá. Amit becsatoltál,egytől egyig mesterséges fényben készült, az enyém kint a szabadban, itt nem diktálok mint egy tárgysátorban, ott kint a természet, persze akkor is lehet jobb a fotó.
    Ha ide csak művészi képeket rakhatok fel szerinted, akkor azt sem tehetem meg ugye, hogy a nyári kirándulás, nem művészi fotóit, hanem mondjuk turista képeket megmutassak az ismerőseimnek, akik kedvelik a fotóimat, persze elfogultan:) van picasam is, oda rakom fel a több fotómat, ide csak a pár "jobbakat" pl. egy kirándulás alkalmával.
    Szívesen tanulok mástól, naná, de ezek amin lovagolsz, nem jó fotók, pontosan tudom, sosem állítottam.
    És le tudom jobban is fotózni, mint mondta is,és én is állítom, de ez nem az a pillanat volt.
    Vannak itt az oldalon pár talán 4-es értékű fotó is, ebben egészen biztos vagyok.
    De pedig szakácskönyvben is van felülről, nagy mélységélességgel készült ételfotó, csatoljam én is?:) nyilván nem hozzáértő csinálta.
    Az aranymetszés szabályát is ismerem, alap, de itt ez nem volt célom, bocs érte, tényleg csak ellőttem.
    A PS-ben is elég jól benne vagyok, hajlamos vagyok túl élesíteni a dolgomat, de ez más téma.
    El tudom tüntetni kiégett részeket stb, de ennél ak épnél ez sem érdekelt, mert nyilván nem szembetűnően égett ki, annyira nem ,hogy zavart volna.
    A villogók is jelzik nekem a gépen.
    Már nagyon kíváncsivá tettél, hogy milyen referenciát mutatsz nekem, ha akarsz.
    Danit sem említed, nyilván ismered:))
    Na hirtelen haragomba ennyi jött ki:)) áá csak poén, dehogy haragszom, minden építő kritikát szívesen fogadok, és tanulok.
    Ezt szeretném csinálni, magasabb fokon, gondoltam, elmegyek pár tanfolyamra is, de az pénzes, hát valami valamiért.

    VálaszTörlés
  7. A névtelen kommentelő sok időt rászánt a képeidre Gábor, ezért köszönettel tartozol neki. Azt viszont nem értem, miért nem vállalja fel magát, miért ez az anonimitás. Legalább egy nick nevet írna, meg egy honlapot, hogy lássuk milyen képei vannak? Sokmindenben igaza van, de még hatásosabb lenne, ha láthatnánk a képeit?
    Hátha olvasod te is Anonymus! :)
    Dani

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése