Új gépem, NIKON D90

 

Röviden búcsúznék a NIKON D60-as kis gépemtől, ami 1.5 évig volt a tulajdonomban, nagyon szerettem, elkelt, de itt volt az ideje egy komolyabb gépre váltani.
Tökéletes eszköz volt, hogy elkezdjem fejleszteni magam, azt hiszem sikerült.
Leírnék pár lényeges különbséget  a D60 és a D90 között.
Amit elsőre érdemes tudni, hogy jelen pillanatban a D90 a NIKON  közép kategória  csúcsát képviseli.
A NIKON professzionális gépeitől örökölt tudás lapul a D90-ben.
Megjelenése is már  egy robosztusabb felépítmény kisebb elődjétől.
Rengeteg, de nagyon jól, könnyen értelmezhető vezérlőgomb van a váz felületébe építve, mind mind nagyon hasznos azonnali beállítást eredményez, amit azért nem árt előtte alaposan tanulmányozni.
Ezen a gépen már két vezérlőtárcsa található, a még könnyebb beállítást segítve.
A hatalmas 3"-os (7,62 cm, 920 000 pixel felbontás)  kijelző kristálytiszta  képet ad vissza.
Külön található még a váz tetején egy kisebb LCD kijelző, amin a legfontosabb beállításokat láthatjuk, kímélve a nagy kijelzőt, ezzel is energiát takarítva meg, hogy ne azt kapcsolgassuk be állandóan a beállítások ellenőrzése végett.
Talán ennek is köszönhető, meg a remek nagy kapacitású akkumulátorának, hogy egy feltöltéssel akár 850 kép is készíthető. 
 NIKON D90 teszt, adatlap:  http://pixinfo.com/cikkek/nikon_D90_ex/

Ezek voltak a külsőségek, lássuk a belső mit takar, a teljesség  igénye nélkül.

A világ első DSLR fényképezőgépje ami videót is képes rögzíteni, sőt HD minőségben, ez azért már igen, naná hogy kipróbáltam, hát elképesztően szép videót készít.
Egyik leglényegesebb különbsége az új, jobb CMOS érzékelő lapkában rejlik, ez már egy fejlettebb technika a régebbi CCD-s érzékelővel szemben.
Kiterjesztett ISO érzékenység akár 6400-ig, ezzel már bátrabban próbálkozhatunk egy templombelső homályában fotózni, akár kézből is, vakuval vagy nélküle, szem előtt tartva, hogy azért magasabb ISO-nál a fotó zajosabb, szemcsésebb lesz, ez az ára.
De ez egy fejlettebb technika már, igen szép fotók készíthető magasabb ISO állásban is, a 800 itt már nem számít különösebben magas értéknek, próbálkozhatunk vele bátran, ha a fényviszonyok megkívánják.
11 pontos élességállítási lehetőség, ami tetszőlegesen változtatható, attól függően, hogy hová akarom állítani az élességet a képen belül. 
Arcfelismerő rendszer, 5 arcot képes felismerni és az élességet rajta tartani. 
3D követés, ami azt jelenti, ha én egy felém közeledő autóra ráállítom az élességet, ahogy közeledik az autó, folyamatosan állítja az élességet, rögzíti, persze ezt külön be kell állítanom, ha alkalmazni akarom ezt a különleges funkciót.
A BKT funkció amit szintén hiányoltam a D60-ból, ez szükséges az általam kedvelt HDR technikával készült fotókhoz.  Előre beállított különböző expozíciójú felvételeket készít, expozíció sorozat, 3 szükséges a HDR fotókhoz.
Ami szintén nagyon fontos funkciója, hogy egy, vagy több külső vakut tud vezérelni a D90, tehát nem szükséges a gépvázon lennie a vakunak, hanem tetszőleges helyre elhelyezhetem a géptől 5 méteren belül.
A beépített vaku fénye oldja ki a többi vakut.
Ez nagyon kiszélesíti a kreatív vakuzás lehetőségét.
Röviden ennyi jutott eszembe puska nélkül:)) 

 





Megjegyzések

Megjegyzés küldése