HDR szoftveresen, könyv, link ajánló.


Most a HDR képeim szoftveres részével  foglalkozom,  milyen program szükséges hozzá.
(Ez egy kissé száraz téma lesz, de akit érdekel a HDR technika, annak jól fog jönni)
Kettő mindenképpen, ezek a programok, ma már könnyen beszerezhetőek.
Egyik a Photoshop, én a CS4-es verzióját használom, ( későbbiekben PS) de jó a korábbi is.
Ajánlott egy  stabil, közepes hardveres támogatás a programhoz.
Ezzel a programmal készítem el a RAW, nyers képekből a 3 JPG képet, ekkor a PS program egy RAW képeket feldolgozó felülete látható, Camera RAW néven.

Nem kell megijedni ettől a PS-tól, aki áldoz rá egy kicsit az ajánlott könyvre, http://www.libri.hu/talalati_lista/?text=scott%20kelby&pr_type=konyv&partial_match=1 belőle mindent megtudhat, érthetően részletesen.
Nem kell hozzá tudni Angolul, ezt csak annak írom, aki a PS Angol nyelvű verzióját használja, mint én is, és én sem tudok, hozzáteszem sajnos, de nagyon érthetően leírnak mindent lépésről lépésre a könyvben.
Köszönhető ez Scott Kelby nagyon közvetlen nyelvezetű könyveinek, róla egy következő bejegyzésemben fogok beszélni.
Én még a könyv beszerzése előtt ismerkedtem a PS-el, azt a kb. 10 beállítást ami szükséges egy fotó szebbé tételéhez, könnyedén el lehet sajátítani, de a PS könyv birtokában már olyan fotót tudsz majd készíteni mint a profik, azért persze nem árt egy igazán jó fotó hozzá.
Másik a Dynamic-Photo HDR, ebben a programban  állítom elő a HDR képet, a korábban beszélt  3, már kész különböző expozíciójú JPG képből.

Mint látható a becsatolt képen, rengeteg állítási lehetőség közül választhatunk, rajtad áll mit szeretnél kiemelni a képen,  kellemes, érdekes „játék” a kísérletezés, később ha már tudod mit akarsz elérni a fotóval, könnyebben fog menni.
Ezzel többet most itt nem tudok foglalkozni, segítség lehet még: http://howtophoto.wordpress.com/ 
No de ezzel még nincs kész a HDR fotó, újra  vissza kell térni a PS most már a fő, JPG képeket feldolgozó felületére.
Itt történik a HDR fotó végleges  szerkesztése, vágás, zajszűrés, élesítés, felesleges részletek eltüntetése, kromatikus aberráció eltüntetése( ez egy lilás elszíneződés a kép részleteinben, pl egy vízcsepp szélein,  jó esetben ez a normál képen nem látszik, csak ha nagyítom, de az összkép látványában bizony részt vesz, csak az látja, aki meg akarja látni)
Leírnom mindent még ettől is hosszabb lenne, ezért a könyv , link ajánló, használjátok.
Még csupán egy, a mostanában kedvencemmé vált festményszerű képek előállításának trükkjét szeretném megmutatni a becsatolt képpel.

Reduce Noise ablak elérése: PS fejléc, Filter-Noise- Reduce Noise, Preserve Detailsz csúszka 0-ra  kell állítása.
Ez a szűrő akkor működik általában a legjobban, ha a fenti beállításokat alkalmazzátok, ha nem akarom ezt a festményszerű elmosást, akkor a Preserve Details csúszkát 45%-ra érdemes állítani.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése